Assalammualaikum wbkt :) Iman itu manis. Berusahalah mencapai ketahap kemanisan iman

Thursday, 26 January 2012

Sweet-Knowledge : Siapakah dia Ainul Mardhiah?


Pernah dengan nama seorang gadis bernama AINUL MARDHIAH? Pasti ada yang pernah. Ada yang baru dengar. Ada yang ingat-ingat lupa. Tapi siapa sebenarnya gadis AINUL MARDHIAH ni? Tertanya-tanya juga ya di dalam fikiran yang penuh persoalan ni. 

Jadi, marilah kita hayati kisah ini untuk ketahui siapakah dia AINUL MARDHIAH.


Suatu pagi (dalam Ramadhan) ketika nabi memberi targhib (berita-berita semangat di kalangan sahabat untuk berjihad/berdakwah untuk agama Allah) katanya siapa-siapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba ia syahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik dalam kalangan bidadari-bidadari syurga. 

Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya muda teringin sangat hendak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut, tetapi di sebabkan sahabat ini malu hendak bertanyakan kepada nabi saw,kerana malu kepada sahabat-sahabat yang lain. Namun dia tetap memberi nama sebagai salah sorang yang akan keluar di jalan Allah. 

Sebelum Zohor sunnah nabi akan tidur sebentar (dipanggil khailulah), maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah yang hendak berangkat tadi tidur bersama-sama sekejap. Tiba-tiba dalam tidur sahabat tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah. Dia bertemu dengan seorang lelaki yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yang berseri2. Lalu di tanya sahabat ini ,di manakah beliau berada. Lalu lelaki itu menjawab, inilah syurga. 

Tiba-tiba dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan 'Ainul Mardhiah (bidadari yang Nabi saw bagitahu tadi), lalu ditunjuknya di suatu arah maka berjalanlah sahabat ini. Disuatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia lihat kecantikan yang sebegitu ,tak pernah dilihat didunia ini, lalu diberikan salam dan sahabat ini bertanya, andakah ini Ainul Mardhiah. Wanita itu menjawab "ehh tidakk, saya khadamnya. Ainul Mardhiah ada di dalam singgahsana di sana."

Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda daripada yang pertama tadi di lihatnya, sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai. Lalu diberi salam dan di tanya lagi adakah ini Ainul Mardiah lalu wanita itu menjawab, "eh tidak, saya hanya khadamnya di dalam mahligai ini, Ainul Mardiah ada di atas mahligai sana."

Lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu, kecantikkannya sungguh mengkagumkan. Lalu sahabat ini sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yang pertama dan berganda-ganda catiknya dari yang kedua yang beliau jumpa tadi dan tidak pernah di lihat di dunia. Lalu wanita itu berkata, "akulah Ainul Mardhiah, aku diciptakan untuk kamu dan kamu diciptakan untuk aku." 

Bila lelaki itu mendekatinya wanita itu menjawab "nanti kamu belum syahid lagi." Tersentak daripada itu pemuda itu pun terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada sahabat lain. Namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada Nabi SAW, tapi sekiranya dia syahid barulah di ceritakan kepada Nabi saw.

Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah yang terdapat Nabi saw di dalamnya telah keluar berperang/berjihad lalu ditakdirkan pemuda tadi telah syahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendak berbuka puasa maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka. Maka kawan sahabat yang syahid tadi telah bangun dan merapati nabi saw dan menceritakan perihal mimpi pemuda yang syahid tadi.

Sahabat pemuda yang syahid tadi, dalam menceritakan kepada nabi saw, Nabi saw menjawab "benar,benar,benar" sepanjang cerita tersebut. Akhirnya nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga.


SubhanALLAH. Indah bukan kisah ini? Terjawablah kini persoalan di minda. AINUL MARDHIAH adalah bidadari di syurga. Bukan sahaja bidadari. Dialah 'Penghulu Segala Bidadari'. 

Namun, jihad dan syahid kita di dunia ini bukan kerana mengidamkan seorang bidadari yang cantik. Dan jihad dan syahid tak semestinya dalam peperangan sahaja. Jihad sentiasa ada dalam kehidupan kita tanpa kita sedari.

Setiap langkah dalam hidup ini boleh jadi jihad. Jika langkah kita berpaksikan ke jalan yang benar. Untuk mencari keredhaan ALLAH SWT. Wallahu 'Alam.

Oleh : ShafiqSalahuddin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...